Wat moet er na aankomst geregeld worden?

Na aankomst in Nederland dienen een aantal zaken spoedig geregeld te worden, zoals een Burger Service Nummer en het afhandelen van de IND formaliteiten. Voor een soepele afhandeling van deze eerste formaliteiten kan op één adres, ons Welcome Center in het stadskantoor van Enschede, een afspraak gemaakt worden.

Formaliteiten – need to know

In het Welcome Center worden de nieuw aangekomen medewerkers geregistreerd in het register Basisregistratie Personen (BRP). Hij of zij krijgt praktische informatie van het Expat Center over wonen en werken in Nederland, krijgt daar een Burger Service Nummer (BSN) en de Immigratie & Naturalisatie Dienst (IND) is aanwezig voor het uitreiken van de verblijfspas of afname van biometrie.
Deze service is beschikbaar op maandagen en bedoeld voor non-EU kennismigranten, onderzoekers, migranten met een Start-Up visa of Zoekjaar visa en hun familie. Voor deze centrale registratie in het BRP zijn 6 gemeentes aangesloten : Almelo, Borne, Enschede, Hengelo, Hof van Twente en Oldenzaal.
Op woensdagen is er een extra service, voor het afnemen van biometrie en afhalen van de verblijfspas (niet voor registratie)

Neem contact op met het Expat Center voor het maken van een afspraak en de details over openingstijden. Er zijn kosten verbonden aan het gebruik maken van deze dienstverlening die we graag toelichten.
Denk daarnaast aan:

 • Openen lokale bankrekening
  Afsluiten van de zorgverzekering
  Registratie bij een huisarts
  Aanvragen gas, water, licht en internet

Formaliteiten – nice to know

Na de eerste, belangrijkste formaliteiten (zie ‘need to know’) kan men later andere zaken regelen, zoals:

 • Aanvraag DigiD
  Registratie tandarts
  Omzetten rijbewijs
  Onderwijs / kinderopvang (zie ook ‘Onderwijs’)

Onderwijs

International School Twente (ISTwente) is dé internationale school in Oost-Nederland, waar persoonlijke aandacht voorop staat. Gevestigd in Enschede, met een Primary en Secondary school voor leerlingen van 4 tot 18 jaar. ISTwente biedt onderwijs aan ruim 140 leerlingen van meer dan 25 verschillende nationaliteiten. Als community school organiseren ze diverse activiteiten. Zowel op school, als daarbuiten.

De kwaliteit van het onderwijs is zoals je van een internationale school mag verwachten. De school biedt internationaal erkende onderwijsprogramma’s: de Primary school volgt het International Primary Curriculum (IPC) en de Secondary school de International Baccalaureate Diploma Programme (IBDP). Geen enkel kind is hetzelfde, dus het lesprogramma en de ondersteuning zijn op maat, afgestemd op het niveau en de behoeften van het kind.

Vlakbij Ommen is de international school Eerde gevestigd. Naast het reguliere dag onderwijs wordt ook boarding school aangeboden. Gelegen in een prachtige omgeving wordt basis- en voortgezet onderwijs aangeboden waarbij het IPC,  IGSCE en IB curriculum gevolgd wordt.

Het Expat Center helpt u

Na het regelen van de eerste formaliteiten is het vinden van een prettige woning erg belangrijk en draagt eraan bij dat uw medewerker en de familie zich zo snel mogelijk thuis voelt. Het Expat Center biedt hiervoor de succesvolle Relocation Service.

Ons team treed al in een vroeg stadium in contact met uw nieuwe collega en bespreekt de mogelijkheden van tijdelijke huisvesting (short stay). De short stay accommodatie is noodzakelijk om na aankomst rustig te orienteren en op zoek te gaan naar permanente huisvesting. We begeleiden de expat bij het vinden van permanente huisvesting, verzorgen en gaan mee naar huisbezichtigingen, het openen van een bankrekening, bezoeken van scholen en starten van verzekeringen. We maken hierbij gebruik van ons brede netwerk van betrouwbare huisvestingspartners uit de regio: Bricks Twente, Resort Bad Boekelo, Villapark Eureka, Short Stay Enschede, Expats at Ease en kleinschalige aanbieders van woningen.
We ontzorgen met deze service zowel de werkgever als de expat waarbij u verzekerd bent van persoonlijke begeleiding en vergaande service.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Huisvesting

In de huidige huizenmarkt is het vinden van een short stay accommodatie en permanente huisvesting lastiger dan voorheen. Ons team zal er alles aan doen om uw medewerker goed te ondersteunen, maar er dient rekening gehouden te worden met langere wachttijden en hogere kosten. Het kan tevens zo zijn dat een short stay accommodatie niet beschikbaar is in de stad naar keuze. In de directe omgeving  van de steden zijn mogelijkheden, maar dat betekent langere woon-werk reistijd en dus het regelen van een auto. Via short lease, huur of onze partner in flexibele autohuur, Carsub, zijn er uiteraard oplossingen te bieden.

Vragen?

Heeft u vragen? Uiteraard staan wij u graag persoonlijk te woord, in het Nederlands of Engels. U kunt ons bereiken door te bellen met +31 (0) 74 2503325, een e-mail te sturen naar info@ecen.nl of vul het contactformulier in.