U heeft een kandidaat gevonden… en nu ?

Nu u een mogelijke kandidaat gevonden heeft is het aan te raden het eerste gesprek via een video call te doen om naast het kennismaken ook online te testen op vaardigheden. Bij wederzijds welbevinden, kunt u de kandidaat laten inreizen voor een face-to-face gesprek en (mogelijk) assessment.

Belangrijke formaliteiten

Wanneer de kandidaat voor een kennismakingsgesprek naar Nederland afreist en van buiten de EU/EER of Zwitserland komt, kan een inreisvisum nodig zijn. Dit verschilt per nationaliteit en de details hierover kunt u o.a. op de IND website terugvinden of door advies te vragen bij het Expat Center East Netherlands.

Een aantal formaliteiten waar u aan moet denken bij het aannemen van een international:
Komt de kandidaat uit de EU/EER of Zwitserland? Dan is er geen werk- en verblijfsvergunning nodig.
Komt de kandidaat van buiten de EU/EER of Zwitserland? Dan is er wel een werk- en verblijfsvergunning nodig. Dit is voor hoger opgeleide kenniswerkers meestal een vergunning voor kennismigrant, onderzoeker of Intra Corporate Transferee. De exacte procedure is afhankelijk van de nationaliteit van de kandidaat, de duur van de arbeidsovereenkomst en functie.

Bent u al erkend referent ? Deze status bij de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) is vereist om de kandidaat onder de Kennismigranten regeling aan te kunnen nemen en gebruik te maken van versnelde procedures. Bent u nog geen erkend referent? Dan is dit de eerste stap in het hele proces waarbij het Expat Center kan assisteren.

Meereizende partner + familie
Uw nieuwe medewerker wil mogelijk ook familieleden meenemen. Ook daarvoor moet, indien uw medewerker en zijn partner/gezin van buiten de EU/EER of Zwitserland komen, een verblijfsvergunning worden aangevraagd die u als werkgever kunt verzorgen.

Dual careers & huisvesting

Werk voor de partner kan voor de kandidaat een vereiste zijn om de baan aan te nemen. We kunnen u en de nieuwe collega in dit stadium al informeren over de mogelijkheden en vereisten en zoeken naar een passende functie. Onze servicepartners op het gebied van recruitment kunnen hier ook bij ondersteunen enmet de nieuwe Dual Career Service, samen met The Chain Company vergroten we voor de partner, met een praktisch programma, de slagingskans op de arbeidsmarkt.

Natuurlijk is het prettig om al snel te weten hoe huisvesting in Nederland geregeld is. Kopen of huren, locatie, short stay, gemeubileerd of niet…het zijn allemaal vragen die voor vertrek naar Nederland al spelen. Het Expat Center ondersteunt u met onze Relocation Service en informeert uw nieuwe collega graag over de mogelijkheden van huisvesting, scholen voor de kinderen (bijvoorbeeld de internationale school in Enschede: International School Twente of bij Ommen: International School Eerde) , etc.

30% regeling

Mogelijk heeft uw kandidaat vragen over belastingheffing, of de gevolgen van het kopen van een huis. Ook als werkgever krijgt u te maken met een aantal nieuwe regelingen. Zo maakt een international mogelijk extra kosten die u wil compenseren. Deze kosten mag een werkgever vergoeden door 30% van het loon, inclusief vergoeding, belastingvrij te verstrekken. Deze regeling heet de 30%-regeling en vraagt de werkgever aan bij de belastingdienst.
Mocht u vragen hebben over de 30% regeling of andere belasting gerelateerde vragen? Onze partner, Elfrink-ten Bokum, helpt u graag verder.

Het Expat Center helpt u

Ons team van adviseurs helpt u graag met op maat advies en praktische diensten:

  • Aanvraag van het erkend referentschap
  • Advies over kort verblijf visa voor Nederland
  • Aanvragen van de werk-en verblijfsvergunningen, inclusief de tijdelijke (inreis) vergunning
  • Relocation service voor huisvesting en persoonlijke informatie over wonen en werken in Nederland

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Wonen en leven in Oost-Nederland

Twente, “the work life region”. Een omgeving waarin een succesvolle carrière kan worden gecombineerd met een veilige en aangename woon- en leefomgeving. Een omgeving waarin kunst, cultuur en sport belangrijke onderdelen zijn van leven en welzijn. Van theater, meerdaagse evenementen tot tentoonstellingen in steden en authentieke dorpen.

Twente biedt een inspirerende, educatieve omgeving, met onderwijsinstellingen die gericht zijn op ondernemerschap, waardoor talenten van over de hele wereld naar Twente komen. Met meer dan 3130 hightechbedrijven die dagelijks op zoek zijn naar talent, kun je je in Twente continu blijven ontwikkelen.

Twente is een goed toegankelijke regio en bereikbaar via de weg, per spoor, over het water of via de lucht. Met een aantrekkelijk en bereikbaar vestigingsklimaat dat zorgt voor de komst van internationaal georiënteerde, innovatieve bedrijven. Een drietal hightech hotspots, die nauw met elkaar verbonden zijn, vormen een aantrekkelijke werkomgeving en faciliteiten voor de moderne werkgever en werknemer.

Meer informatie over wonen, werken en studeren in Twente vindt u op https://www.twente.com/

Vragen?

Heeft u vragen? Uiteraard staan wij u graag persoonlijk te woord, in het Nederlands of Engels. U kunt ons bereiken door te bellen met +31 (0) 74 2503325, een e-mail te sturen naar info@ecen.nl of vul het contactformulier in.