De gevolgen van de maatregelen rond COVID-19/Corona hebben invloed op veel bedrijven, maar zeker ook op hun internationale medewerkers. De meest gestelde vragen die het Expat Center East Netherlands de afgelopen dagen kreeg worden hier beantwoord.
Staat uw vraag hier niet bij? Neem contact met ons op voor advies; info@ecen.nl of 074-2503325. We zijn dagelijks bereikbaar.

Is het Expat Center bereikbaar voor vragen, advies en de dienstverlening?

 • Ja, ons team werkt vanuit huis dus is telefonisch en per mail goed bereikbaar.
 • Het aanvragen van nieuwe werk-en verblijfsvergunningen of de verlenging ervan gaat tevens gewoon door.
 • De Relocations Service, voor persoonlijke begeleiding bij huisvesting en het settlen in Nederland gaat tevens door, zij het in aangepaste vorm door b.v. gebruik te maken van video-calls.

Heeft het nog zin om een aanvraag werk-en verblijfsvergunning voor een kennismigrant te starten? Krijgt de migrant nog een MVV?

 • Ja, de IND behandelt de aanvraag net als normaal. Maar let op de vervolgstappen: de lokale Nederlandse ambassade of het consulaat kan beperkt open zijn waardoor een MVV niet afgegeven kan worden en de reis naar Nederland zal waarschijnlijk vertraging oplopen door beperkt vliegverkeer.
 • Een MVV is beperkt geldig: 90 dagen om het af te halen en nogmaals 90 dagen om vervolgens naar Nederland te reizen. Deze termijn kan verlengd worden, in overleg met de lokale Nederlandse ambassade of het consulaat.

Ik wil erkend referent worden. Behandeld de IND mijn aanvraag nu nog?

 • Ja, de IND behandelt de aanvraag net als normaal, al kan er wat vertraging optreden. Het is wellicht juist nu een goede tijd om je als ondernemer voor te bereiden op de betere tijden die weer gaan komen. U kunt kennismigranten aannemen, gebruik makend van de versnelde aanvraagprocedure die voor een erkend referent geldt.

Kan een kennismigrant zich nog inschrijven bij de gemeente om een BSN te krijgen?

 • Ja, de gemeentes zien dit als een essentieel onderdeel van de dienstverlening. Bel het Expat Center voor het maken van een afspraak in ons Welcome Center in het Stadskantoor van Enschede.

Is de IND nog aanwezig in Enschede voor afgifte verblijfspas en afname biometrie?

 • Nee, Normaliter is de IND 1 x per week aanwezig in ons Welcome Center in het Stadskantoor van Enschede, maar t/m 28 april  (status 6-4-2020) is de IND niet aanwezig bij de diverse locaties (meestal expat centers) in heel Nederland. De verblijfspassen zijn in spoedgevallen af te halen bij de IND locatie in Zwolle. Een afspraak hiervoor maakt u rechtstreeks bij de IND via telefoonnummer 088 0430 430. Een VA sticker laten plaatsen of afname van biometrie is tijdelijk niet mogelijk.

Mijn collega, een kennismigrant, kon zijn verblijfspas niet ophalen. Kan hij toch een bankrekening openen, ziektekosten verzekering starten en zich identificeren?

 • Ja, de diverse instanties zijn zich bewust van deze bijzondere situatie. Meestal is een BSN en een paspoort voldoende om diverse zaken te starten. We adviseren de internationals om de kennisgeving met beschikking van de IND bij zich te houden. Daarin staat de bevestiging dat de migrant legaal in Nederland is en hier mag werken.

Het arbeidscontract met een kennismigrant wordt niet verlengd en dus zijn verblijfsvergunning ook niet. Door Corona kan hij Nederland niet verlaten. Hoe moet hij hier mee omgaan?

 • Er zijn twee mogelijkheden:
 • * Indien mogelijk verlenging van de vergunning aanvragen. De rechten van de oude vergunning lopen door tijdens de aanvraagprocedure.
 • * Is een verlenging niet mogelijk (bijvoorbeeld bij verblijfsdoelen die niet verlengd kunnen worden, zoals Zoekjaar of au pair)? Dan moet de vreemdeling in feite Nederland verlaten. Het is zijn eigen verantwoordelijkheid is om te bezien hoe hij kan terugkeren en dat hij hierover contact kan opnemen met de eigen diplomatieke vertegenwoordiging. De Koninklijke Marechaussee (KMar) gaat terughoudend om bij het opleggen van een Terugkeerbesluit en/of het geven van voornemen inreisverbod. De KMar zal in deze gevallen dus geen inreisverbod opleggen. De vreemdeling hoeft dus zelf geen verdere actie te ondernemen als hij Nederland wil uitreizen met een verlopen verblijfsvergunning.

Is de kennismigrant nog verzekerd voor ziektekosten als de verblijfsvergunning is verlopen en we verlengen het arbeidscontract niet?

 • Ja, de verzekeringsmaatschappij controleert de situatie van de klant bij de start van de verzekering, niet meer daarna. Gezien de bijzondere situatie zullen diverse instanties soepel omgaan met de soms strakke regels.
 • Zie hierboven voor details betreffende verblijfsvergunning zelf.

Ik heb grenswerkers in dienst. Hoe ga ik om met hun situatie?

Staat uw vraag hier niet bij? Neem contact met ons op voor advies; info@ecen.nl of 074-2503325. We zijn dagelijks bereikbaar.